מעבר להרדמה של התינוק ושינה רצופה, שהם החלום של כל הורה, חשוב לזכור שיש גם כללי בטיחות בסביבת השינה של התינוק, ודברים חשובים שצריך לדעת, וכדאי שנקפיד עליהם טרם השכבת הילד לישון. כולנו נסכים שאחד הקשיים הגדולים ביותר של הורים לתינוקות ופעוטות זה להרדים את התינוקות בלילה. הרי תינוקות לא ישנים לילה שלם, ובהתחלה הם קמים לא מעט פעמים בלילה. אנחנו ההורים צריכים ללמוד איך, וללמד אותם איך, להירדם עצמאית ולגרום לכך שהם ישנו לילה שלם.
יש תינוקות שמתרגלים לסדר יום ולילה די מהר, ובבוא הזמן נרדמים בקלות וישנים לילה שלם או שמתעוררים פחות פעמים בלילה, ולעומתם ישנם תינוקות שקשה להם יותר. יש הורים שמתמודדים עם המצב לבדם, ויש הורים הנעזרים ביועצת שינה. כדי להשיג את המטרה, יש לדעת איך להשכיב את התינוק, איפה המיטה שלו צריכה להיות ממוקמת בחדר, ומה הטמפרטורה שצריכה להיות בחדר של התינוק.
להלן מספר דברים חשובים שכדאי שתדעו ותקפידו עליהם לביטחון התינוק במהלך השינה:
- חימום החדר והאוורור שלו. תינוקות רגישים יותר לטמפרטורה, וחום הגוף שלהם יורד במהירות רבה יותר משלנו, המבוגרים, לכן כדאי שטמפרטורת החדר תהיה 22 מעלות צלזיוס. בחורף, מומלץ לחמם את החדר בעזרת תנור, כאשר יש לדאוג ללחות בחדר על ידי קערת מים או מכשיר אדים. כמו כן, במהלך היום כאשר התינוק לא בחדר יש לדאוג לאוורר אותו.
-
בטיחות בסביבת השינה של התינוק ביגוד. יש לדאוג להלביש את התינוק בכמה שכבות קלות של בגדים. לא בבגד חם מדי או מסורבל מדי, על מנת שלא יפריעו לו לזוז ויגבילו את תנועותיו. תינוק לא יכול להתכסות בעצמו, ולכן יש לדאוג לכסותו בשמיכה. התנועות במהלך הלילה יכולות להוריד את השמיכה, ובנוסף יש לדאוג שהתינוק יהיה לבוש היטב, כולל גרביים, למקרה שלא יהיה מכוסה.
- שמיכה. יש לדאוג לשמיכה מחממת אך קלה, שלא תכביד עליו ותמנע ממנו לזוז בלילה. תינוקות נוטים להתהפך ולזוז רבות במהלך הלילה, ולכן בכל פעם שתבדקו אותם תופתעו שהם ללא שמיכה. דאגו שהילד יהיה לבוש חם, למרות שיש שמיכה. כסו את הנוני הקטן בכל פעם שאתם רואים שהוא הוריד את השמיכה מעליו.
- מיקום המיטה. הקירות החיצוניים של הבית שבאים במגע עם החוץ הם קרים יותר מקירות פנימיים. אי לכך, את מיטת התינוק יש להציב ליד קיר פנימי או רחוק עד כמה שניתן מקיר חיצוני.
- כרית. לא מומלץ להשכיב תינוקות מתחת לגיל שנתיים עם כרית. תינוקות בגיל הזה טרם למדו להתהפך מרצון בזמן השינה, ולכן יש סכנת חנק אם הם ילכו לישון עם כרית. כמו כן, כרית נועדה לתמוך בעמוד השדרה, אך לתינוק היא עלולה לגרום לעקמת, מכיוון שפרופורציות הגוף שלו שונות – הראש שלו גדול יחסית לעמוד השדרה, בשונה מאצל מבוגרים. אם אתם מעוניינים לשים כרית לתינוק, יש להניחה מתחת לכל גופו ולא רק מתחת לראשו.
- הגבהת מזרן. על מנת להקל על תינוקות מצוננים או על הנשימה שלהם במהלך חילופי העונות ובעונת החורף בפרט, ניתן להגביהה מעט את המזרון, על מנת שהתינוק יישן בשיפוע קל. ניתן לעשות זאת על ידי הנחת ספר מתחת למזרון, ובחלק מהמיטות ישנה אפשרות מובנית להטות את המיטה.
שתהיה לך ולתינוק שינה רצופה ונעימה, והעיקר בטוחה!