בין אם החלטת ללדת טבעי או עם משככי כאבים, כדאי שתדעי לקראת מה את הולכת ומהן האפשרויות העומדות בפנייך. גם במשככי כאבים רפואיים וגם בטבעיים ישנה בחירה, ורצוי להגיע ללידה מוכנה, לדעת מהן האופציות שלך בעניין משככי כאבים בלידה, מה מותר לך ומה אסור.
משככי כאבים רפואיים וטבעיים
- שיכוך כאבים על ידי הומאופתיה. שיכוך כאבים טבעי באמצעות טיפולי שיאצו, רפלקסולוגיה ועיסויים במהלך הלידה עצמה, בחדר הלידה, יזרזו את הלידה ויעזרו לעבור אותה בצורה טבעית וקלה.
הרפואה האלטרנטיבית דוגלת בשיכוך כאבים באמצעים טבעיים, הומאופתיים, על ידי שימוש בראשי התיבות נתמקד"ה: נשימות, תנועה, מים, דמיון מודרך, הרפיה.
- שיכוך כאבים על ידי פטידין (טשטוש)
- מה זה פטידין? משכך כאבים מטשטש/מרדים. גורם להרפיית הגוף.
- מה הפרוצדורה? דרך הווריד, אין צורך בנוזלים.
- יתרונות פטידין: אם האישה מאוד לחוצה, שלב מעבר קשה בשלב הלטנטי, פטידין יכול לקדם את הלידה בגלל ההרפיה.
- חסרונות פטידין: עובר שיליה, מגיע ומשפיע גם על העובר.

פטידין מכיל מורפיום וחומר נוגד הקאה, נותנים דרך הוריד או באמצעות זריקה בטוסיק. הוא מטשטש ומרדים. הרפיה ממש טובה, סוגר את הראש, את המוח. האדרנלין יורד, הגוף הופך רפוי והאישה נרגעת. גורם לירידה ביכולת התקשור עם הסביבה. הפטידין יכול לעבור לעובר והינו מדכא נשימה. כאשר התינוק ייוולד הוא ייוולד עם השפעה של מורפיום, וזה יכול להיות בעייתי. אם האישה יולדת מהר, יש חומר נגד טשטוש שמזריקים לתינוק. בדרך כלל לאחר מכן התינוק אדיש לסביבה. פטידין רצוי לתת 4 שעות לפני הלידה.
- אפידורל
- מה זה אפידורל? אפידורל זה המיקום שאליו מחדירים את המחט, האפידורל נמצא בין חוליה L3 ל L4 או L5. כל מרדים מכין ליולדת הספציפית, לפי המשקל, הגובה שלה ונתוניה הפיזיים, קוקטייל של חומרים. הרופא המרדים מזריק את הקוקטייל לחלל האפידורלי. הרדמה אפידורלית בנויה ממזרק ובו צינורית דקה, הנוזל המוזרק מטפטף לתוך הגוף באופן קבוע במהלך הלידה, כאשר מוסיפים חומר הרדמה בלחיצה על הכפתור הנמצא במזרק על מנת להשיג הגברה רגעית של ההרדמה. במקביל ניתן עירוי כדי להעלות את נפח הדם, על מנת למנוע ירידה בלחץ הדם. רצוי לתת ליולדת לפחות 3/4 שקית נוזלים.
- מי לא יכולה לקבל אפידורל?
- בחורות בעלות קעקוע בגב התחתון (יש מקומות שכן נותנים, למרות הקעקוע).
- אישה עם מתחת ל 100,000 טסיות.
- יולדת שקיבלה טשטוש ולא עברו לפחות 4 שעות.
- מי יכולה לקבל אפידורל? כל אישה הרוצה בכך ויש לה את התנאים הרפואיים המתאימים, וכן במידה והפתיחה לא בשלב מתקדם מידי.
- מה הפרוצדורה? מתן נוזלים, ספירת דם תקינה, ומוניטור תקין (היות ובזמן מתן אפידורל מנתקים את האישה). כל אלו צריכים להתקיים על מנת לקבל זריקת אפידורל. בזריקה, נכנסים עם מחט עד לדורה. אזור האפידורל נמצא ברווח שבין חוט השדרה לבין תעלת החוליות שנמצאות מסביבו. הרווח הזה מחולק לשלוש שכבות, כאשר השכבה הרחוקה ביותר מחוט השדרה נקראת בשם דורה (dura madre). מחטאים, מזריקים חומר מאלחש מקומי וחומר נגד כאבים. החומר מחלחל על הדורה ומתחיל לפעול. אפידורל מגדיל את הסיכוי לעורף אחורי, מצב בעייתי המתרחש ב-10% מהלידות, בו עורף העובר פונה לחלק האחורי, במקום לחלק הקידמי, של גוף היולדת.
- יתרונות האפידורל: הרפיה של הגוף, יכול לקדם לידה, משכך כאבים.
- חסרונות אפידורל: האטה/האצה של תהליך הלידה, שיעור גבוה של לידות מכשירניות ושימוש בפיטוצין, עליה בשכיחות ניתוחים קיסריים, עליה בסיכון לקרעים, קיים לחץ מוגבר על ראש התינוק.
אפידורל כן עובר שיליה. החומר משאיר את האמא ערה ופחות רגישה לכאב הכרוך בלידה. באפידורל קיימת התערבות חיצונית בתהליך הלידה, הטומנת בחובה גם מספר תופעות לוואי, כמו ירידת בלחץ הדם. לכן, היולדת מקבלת לפני האפידורל, הרבה נוזלים כדי למנוע ירידה בלחץ הדם. במהלך הלידה, היולדת צריכה להיות מחוברת למד לחץ דם, מוניטור לב עובר, וקטטר כל מהלך הלידה.
מכיוון שהיולדת מקבלת המון נוזלים ולא יכולה לזוז, השלפוחית מתמלאת, אך לא מציקה. היולדת לא מרגישה צורך לתת שתן בגלל האפידורל. מרגע מתן האפידורל, לא תוכלי לקום מהמיטה לשירותים או כל דבר אחר, לכן, המיילדת תחדיר קטטר לריקון שלפוחית השתן כל שעה וחצי.
זירוז לידה על ידי אוקסיטוצין / פיטוצין
- מה זה אוקסיטוצין / פיטוצין? זהו עיבוד סינטטי של הורמון האוקסיטוצין, המביא להתכווצות הרחם. הפיטוצין גורם לצירים מלאכותיים במרווחים קטנים יחסית לצירים טבעיים. בגלל שלאחר מתן הפיטוצין ההרגשה הרבה יותר כאובה ואינטנסיבית, שכן אין הפסקה בין הצירים והם לא מגיעים בהדרגה, גם האנדורפינים לא יכולים לפעול היות והם פועלים בין הצירים וגורמים לצוואר הרחם להיפתח.
- מי לא יכולה לקבל פיטוצין? נשים לאחר קיסרי, לנשים בלידות חוזרות יתנו מינון מאוד מבוקר.
- מי יכולה לקבל פיטוצין? כל השאר.
- מה הפרוצדורה? החדרה דרך הווריד.
- יתרונות הפיטוצין:
- חסרונות הפיטוצין: צירים חזקים, תקיעת לידה, משבש את ההורמונים הטבעיים
- המלצות למתן פיטוצין: במקרה שיש סיבה באמת טובה לזרז את הלידה ואין זמן לחכות, אך עדיין לא מצריך ניתוח קיסרי.
האוקסיטוצין מופרש מהמוח. פיטוצין הוא מן "חיקוי", צורה סינתטית של ההורמון הטבעי. בטבע ההורמון מופרש בפולסים, שרובם קשורים לאהבה. למשל בהנקה, פליטת זרע, ובמהלך קיום יחסי מין. אוקסיטוצין מכונה גם "הורמון האהבה". החיקוי והטבעי דומים, אך לא זהים. הפיטוצין לא מגיע למוח באופן טבעי, הקולטנים של האוקסיטוצין עולים כל הזמן והם ברמה מקסימלית לאחר הלידה. אוקסיטוצין או פיטוצין נותנים דרך הוריד בטיפות במטרה לזירוז הלידה, כשמפסיקים להחדיר את החומר, הוא מתפרק מהר בגוף.
נכתב על ידי אירית כהן משען, מדריכת הכנה ללידה ודולה.