ל טוב! הלידה עברה בשלום, וההריון, גם הוא עבר… שמת לב שהצרבת, הלחץ בצד, והנשימה חזרו לעצמם?! רגע לפני שאת נכנסת הביתה, לבית הכל כך מוכר לך, כדאי שתתכונני לזה שהמוכר כבר לא יהיה אותו הדבר מעתה ואילך. ישנם מספר סודות, שפחות נשים משתפות בהם, ויכולים לסייע לך רבות בהסתגלות לשינויים שאת עומדת לחוות כאמא טרייה, וכדאי שתדעי לפני שאת מגיעה הביתה עם התינוק החדש.
יום ההגעה הביתה לאחר הלידה
היכוני, היכוני, לא רק העריסה, החיתולים ושאר אביזרים יתפסו מרחב בבית, ביום השלישי לאחר הלידה תגלי לפתע, שהחזה של פמלה אנדרסון פיצי לעומת שלך! זה בסדר, זה טבעי. בין אם בחרת להניק ובין אם לאו, ביום השלישי לאחר הלידה, הגוף מפעיל מנגנון של ייצור חלב מוגבר (החלב שיוצר עד כה בטיפות, נקרא קולוסטרום ויש לו מעלות משלו). החדשות הטובות, הן שזה חולף. החדשות הפחות טובות הן, שהיום הזה עשוי לגרום לך לפקפק בתהליך ההנקה, ביכולתך להניק וביכולתו של התינוק לינוק. כדאי להתייעץ כבר בבית היולדות לגבי הנקה ביום כניסת החלב, או להכניס מספר טלפון של יועצת הנקה לרשימת אנשי הקשר בסלולרי שלך.
לישון כמו תינוק
תינוקות לא ישנים "כמו תינוק". הימים הראשונים יכולים להתאפיין בשינה רצופה או בהיעדר שינה כמעט לחלוטין. זה בסדר וטבעי לחלוטין. ישנן דרכים שמסייעות לתינוק בכניסה לשינה, בהם הנקה, נשיאה בידיים (עדיף בתנוחה מעורסלת, המדמה את תנוחתו ברחם), נענוע על הידיים (שימי לב שאת מנענעת את גופך, ולא את גופו של התינוק כאשר את סטטית), קפיצה על כדור פיזיו (בשבועות הקרובים, את תוכלי לזכות באליפות העולם בקפיצה למשכי זמן ארוכים). מערכות גופו ומוחו של התינוק עדיין לא בשלות לכניסה לשינה בחודשים הראשונים. המצב ישתנה ככל שיגדל. אל דאגה, הוא לא יתרגל… הוא כרגע צריך אותך כדי לגדול.
אהבה ממבט ראשון
כמו שהבטיחו לך לגבי בחורים, וגילית לאחר מכן בעצמך שבשביל להתאהב צריך להשקיע זמן בהיכרות, כך גם לגבי התינוק הקטנטן. נכון שהוא הגיח מתוכך והייתם מחוברים 9 חודשים, אך ההתאהבות לא בהכרח מגיעה ברגע הלידה. קחי את הזמן ואת האינסטינקט האימהי להכיר את התינוק, האהבה תגיע עם הזמן ובגדול.
לכל סיבה ותוצאה
את יכולה לשכוח מחוקי הלוגיקה. גם ככה מוח שמאל הוא לא הצד החזק שלך בשבועות לאחר הלידה, וגם אם תעקבי בצורה מדויקת אחר ההוראות של טיפת חלב, יועצים אלה ואחרים וד"ר גוגל, התינוק שלך לאו דווקא יגיב ברצון ובשלווה. למרות שהמקלחת בטמפרטורה המושלמת, התינוק צורח, למרות שעטפת בשתי שכבות, הוא עדיין לא נינוח, ולמרות שהנקת נון סטופ, הקטן רוצה עוד.
התינוק שלך מתרגל כרגע לסביבה כל כך חדשה ולא מוכרת, הוא חש לראשונה אויר על גופו, בגד, וקולות בצורה ישירה. הפעולות שלך הן רק חלק מהחוויה שעוברת עליו. תני לו להתרגל, המשיכי לעשות את המיטב שאת יכולה, מתוך ידיעה ובטחון שאת נותנת את הטוב ביותר והוא יחווה את זה כשיהיה מוכן.
הנקה זה טבעי
גם ללדת זה טבעי, אף אחד לא הבטיח שזה לא יכאב. ההנקה, נראית כל כך טבעית והרמונית אצל כל האמהות שראית בבית הקפה או על ספסל בגינה. נשים רבות חוות קשיים בתחילת הדרך עם ההנקה, התינוק מתקשה להתחבר, התנוחה, פצעים וסדקים בפטמות, קושי בייצור חלב, והרשימה עוד ארוכה. הגוף שלך אינו מאכזב ואינו בוגד בך, הנקה זה לא כל כך קל, למרות שזה טבעי. העזרי בחברות שהניקו, או במדריכת הנקה, על מנת לשפר את ההנקה. בדיוק כמו שהשתתפת בהכנה ללידה, למרות שלידה היא טבעית, כך את מבינה ש"טבעי" לא אומר בהכרח שזה בטבע שלנו.
געגועי לסקיני
את כבר לא בהריון, אך לגוף לוקח זמן, ולעתים גם עבודה, לחזור לצורתו הקודמת. את לא קייט מידלטון, אף אחד לא חייב לצלם אותך בשבועות שאחרי הלידה. אפשרי לעצמך לנוח ולא להיבהל מהשינויים שגופך עובר. כל החיים לפנייך לעבודה על הגזרה. בינתיים, התלבשי בבגדים נוחים, תאכלי מה שאת רוצה (כמובן שעדיף לשלב מזון בריא שמסייע בשיקום גופך ובייצור החלב), נסי להימנע מתכניות על כושר, את עומדת להיות עסוקה 24/7 בזמן הקרוב.
חופשת לידה

תינוק זו עבודה, אולי העבודה האינטנסיבית ביותר בה עבדת בחייך. אין משמרות, אין סופי שבוע או חופשות. התינוק מגיע עם סט של צרכים, ללא שום יכולת לספק אותם בעצמו. זכרי שככל שהוא גדל הוא יהיה מסוגל לעשות יותר ויותר דברים בעצמו, בינתיים נסי להיעזר בבן הזוג, במשפחה, אפילו במטפלת או דולה לאחר לידה. שתפי את בן הזוג במה שעשית היום, לא בבכיינות, או התנצלות שלא הספקת לסדר, לאכול בעצמך או לצחצח שיניים, אלא באמת ממקום של שותפות, מהרצון שיהיה מודע לאיך נראה היום שלך ושל ילדו.
אולי תצליחי לגנוב פה ושם רגעים של חופשה, אם תהיי ראלית לגבי התכניות. תכנני פעילויות ברדיוס הקרוב לביתך, תכנני להיות במקומות ידידותיים לתינוקות, בהם ניתן להניק ולחתל. השתדלי לבלות ביחד עם חברים ולא לצאת להרפתקאות רק את והתינוק. תמיד עדיף שיהיו זוג ידיים נוספות בסביבה, ולו רק בשביל שתוכלי לגשת לרגע לשירותים.
הורמונאליות זו לא מילה גסה
הלידה מאחורייך, אך ההריון, הלידה, ההנקה, והשיקום של הגוף, גרמו לשינויים משמעותיים במערך ההורמונאלי. ההרגשה של בלבול, הצפה רגשית, עצבים, אהבה חסרת גבולות, והמעברים החדים ביניהם, הם חלק מהתהליך הטבעי של הגוף. אל תחששי, לא השתגעת וזה לא סימן לדיכאון לאחר לידה, או לכך שלעולם לא תחזרי לעצמך. זהו חוסר איזון זמני. על אף לוח הזמנים הצפוף, נסי לאכול טוב ולישון. הזמן יעשה את שלו. ניתן להיעזר באנשי מקצוע, דולה לאחר לידה או תרפיסטית, על מנת להקל עלייך בתקופה מבולבלת זו.
נכתב על ידי יעל גראור, מלווה התפתחותית, מדריכת הנקה, יועצת שינה ומאמנת אמהות.