לפרסום תוכן שיווקי יש ליצור קשר באמצעות מייל [email protected]

סרטן השד במהלך הריון

סרטן הוא מחלה אלימה ביותר עם קורבנות לא מעטים, ולצערנו טרם נמצאה הצלחנו למגר את המחלה. סרטן השד הוא מחלה סרטנית שמתחילה ברקמה המצפה את הבלוטות וצינוריות החלב שבשד. אמנם מדובר במחלה שמתחילה בשד, אך היא יכולה לשלוח גרורות לאזורים אחרים בגוף האישה. כל אישה, בין אם יש לה בעבר המשפחתי חולת סרטן השד, ובין אם לא, צריכה לבדוק את עצמה עצמאית באופן קבוע, וגם ללכת להיבדק לפחות פעם בשנה אצל כירורג שד.

מודעות לסרטן השד במהלך הריון
מודעות לסרטן השד במהלך הריון

בעבר היה נהוג לחשוב שאישה הרה או מניקה חסינה בפני סרטן השד במהלך הריון, ואינה יכולה לחלות במחלה. אך מחקרים בשנים האחרונות הראו אחרת, והוכיחו שסרטן השד הוא הסרטן השכיח ביותר אצל נשים בהריון ונשים מניקות. הסטטיסטיקות מראות שאחת מכל 3000 הריוניות, חולה בסרטן השד במהלך ההריון. לכן, למרות ודווקא בגלל, חשוב גם בזמן ההריון לבצע בדיקת שד עצמאית וגם ללכת להיבדק אצל כירורג שד.

בתקופת ההריון השדיים גדלים ומתמלאים בחלב עוד טרם הלידה, הם גדושים מהרגיל, ולכן מקשים על האבחנה של גושים חריגים מהנורמה. מה שיכול לגרום לאיחור של יותר מחצי שנה בממוצע בגילוי סרטן השד מתחילת הופעת הסימפטומים, שלא תמיד ברור שהם מסמלים את תחילתה של המחלה.

 

אבחון סרטן השד וטיפול במהלך הריון

למרות הקושי באבחון של המחלה במהלך תקופת ההריון, וכן העובדה שלא ניתן לטפל במחלה בכל סוגי הטיפולים בעקבות ההריון, הסיכויים להחלמה אצלה אישה בהריון לא תלויים בהריון, אלא בשלב גילוי המחלה. סיכויים ההחלמה של אישה בהריון יחסית זהים לסיכויי החלמתה אם היתה חולה במחלה באותו גיל אך לא היתה בהריון. כלומר, ההריון לא מהווה גורם השפעה לא על הסיכויים לחלות במחלה ולא על סיכויי ההחלמה ממנה.

אם מגלים את המחלה לפני תום השליש הראשון להריון, חשוב מאוד לדון בהמשך ההריון. ישנם מקרים בהם העדיפות היא לסיים את ההריון, כמובן תלוי באבחון שלב המחלה ומצבה של האישה. במצבים בהם לא יופסק ההריון, האישה כמובן תהיה בטיפול צמוד בהריון, בשמירה ובמעקב רפואי לאורך כל התקופה. ישנם מקרים בהריון שאף תאלץ האישה לעבור כריתת שד מלאה, על מנת למנוע את התפשטות המחלה ושליחת גרורות למקומות אחרים בגוף, ומניעת סיכון ההריון.

החל משבוע 13, כלומר מהשליש השני להריון, ניתן לטפל בכימותרפיה. כמובן שזהו לא הטיפול העדיף לאישה בהריון, אך במקרים שאין טיפול אחר, זהו הטיפול שייבחר. רוב הנשים שחלו בסרטן השד במהלך הריון והחלימו ממנו, ילדו ילדים בריאים. הסטטיסטיקות מראות שרק ב10% מהמקרים קרו הפלות, וב20% מהמקרים התבצעה לידה מוקדמת של פג.

 

טיפול למניעת חזרת המחלה בהריון הבא

לאחר הלידה, כמובן שהאישה יכולה לעבור כל טיפול מונע שניתן, אך יש לקחת בחשבון שלא תוכל להניק. כמו כן, אישה שחלתה בסרטן השד, בין אם בהריון או לא, תטופל טמוקסיפן שהוא טיפול מונע המפחית את הסיכוי לחזרת המחלה. אין ליטול טמוקסיפן במהלך הריון או בתקופת הנקה, כך שאישה שתרצה להרות שוב תצטרך לקחת זאת בחשבון, למרות שהריון נוסף לא הוכח כדבר שיגרום לחזרת המחלה בכל צורה שהיא.

חשוב לזכור שבריאות האישה חשובה לא פחות מבריאות העובר, וכל עוד נשקפת לה סכנה יש לקחת את כל הגורמים בחשבון, גם אם מדובר בהריון. אם ניתן להמשיך את ההריון ולהילחם במחלה, מה טוב. אך אם יש צורך להפסיק את ההריון על מנת להחלים ולחיות, זהו שיקול שיש לקחת. מה שבטוח, על כל דבר חריג במהלך ההריון יש להיוועץ מיד עם איש מקצוע, ולא להקל ראש. יש להיבדק בצורה קבועה במהלך כל מהלך ההריון ולאורך התקופה בה את מניקה לאחריו.

כתיבת תגובה