לפרסום תוכן שיווקי יש ליצור קשר באמצעות מייל [email protected]

עין עצלה אצל ילדים ותינוקות

לאחר בדיקת עיניים שגרתית של כיתה א' נקראתי לשיחה כדי לדבר על כך שלבן שלי יש ראייה מעולה מצד אחד, כמו שאומרים 6/6, ומצד שני יש לו קושי למקד את עין שמאל למרכז או לצדדים ויש לטפל בכך כדי למנוע מצב של עין עצלה. כאשר שאלתי מהי עין עצלה, הוסבר לי שמדובר בסוג של ליקוי בראייה שנקרא בשפה הרפואית "אמבליופיה". במצב של אמבליופיה, המרכז של הראייה בעין לא מתפתח כמו שצריך והסיבה לכך היא שלא היה מספיק גירוי ויזואלי בצורה תקינה מהעיניים בתחילת חייו של הילד. או בהסבר יותר פשוט, מרכז הראייה לא התפתח כראוי אצל הילד שלי כאשר היה תינוק והתוצאה היא עין עצלה, או אפשרות לעין עצלה.

 

מדוע נוצר מצב של עין עצלה?

בדיקת עיניים לאבחון עין עצלה
בדיקת עיניים לאבחון עין עצלה

המרכז של הראייה, שממוקם במוח, מקבל אותות חשמליים מהעיניים והתפתחות הראיה מתחילה ברגע שהתינוק נולד. על האותות החשמליים לעבור בצורה תקינה למוח על מנת שהגירוי יהיה תקין ומצב זה יתבצע רק אם על גבי הרשתית של העין נוצרה תמונה תקינה. במידה ולא נוצרה תמונה באופן תקין על גבי הרשתית של העין, האותות החשמליים שיעברו אל המוח יועברו לא כראוי. במצב כזה, המוח יתעלם מהאותות השגויים שיגיעו אליו מאותה עין, על מנת להימנע ממצב של ראייה כפולה ובמקביל יתפתח ליקוי בהתפתחות מרכז הראייה. במידה ואותן אותות מגיעים אל מרכז הראייה במוח מעין אחת בצורה לקויה לאורך זמן, אפילו במשך שנים, ייגרם נזק קבוע למרכז הראייה שיהיה קשה מאוד לתקן. לכן יש לעלות על כך כמה שיותר מהר וכמה שיותר מוקדם.

 

גורמים עיקריים להתפתחות לקויה של מרכז הראייה במוח:

  • כאשר ישנה נקודת מיקוד שונה בכל אחת מהעיניים, כמו במקרה של הבן שלי, באחת העיניים ייווצר מצב בו איכות התמונה מהעין שאינה ממוקדת, פחות חדה וברורה ואי לכך אחת מהתמונות שתגיע למוח לא תהיה חדה מספיק.
  • מצב של פזילה בו המוח יתעלם מהתמונה שמגיעה מאותה עין פוזלת.
  • כאשר יש מצב של צלקת בקרנית או קטרקט הפוגעים באיכות התמונה וגורמים לחסימה בציר הראייה, המוח יתעלם מהתמונה שמגיעה מאותה העין.

 

אבחון עין עצלה

מצב של עין עצלה מאובחן על ידי בדיקה אצל רופא העיניים או בבדיקה של אופטומטריסט מוסמך. הבדיקה נעשית על ידי חסימת קו הראייה של העין ובדיקה האם הילד צריך להזיז את הראש בשביל לראות היטב מה שקורה מולו. מכיון שהבדיקה נעשית רק באמצעות חסימה של קו הראיה, במידה ואכן הילד הזיז את הראש, יתכן ויש לו עין עצלה. בנוסף יבצע הרופא או האופטומטריסט בדיקה של חדות הראייה של העין על ידי מספרים או תמונות, תלוי בגיל הילד.

 

טיפול בעין עצלה

ישנם מספר טיפולים אפשריים לעין עצלה ובחירת הטיפול תעשה בהתאם לדרגת החומרה של העין ובהתאם למצב. לעיתים תדרש התערבות כירורגית. הטיפולים האפשריים הם:

  1. שימוש ברטייה המכסה את העין הבריאה ובכך מחייבת שימוש בעין העצלה. בעקבות כיסוי העין הבריאה, המח ייאלץ לקבל מהעין העצלה תמונה ולחדד את התמונה שתהיה טובה וברורה יותר.
  2. ביצוע תרגילים שניתנים על ידי אופטומטריסט על בסיס יומי וקבוע לחיזוק שרירי העין.
  3. הרכבת משקפיים. במידה ובנוסף על העין העצלה ישנה גם ירידה באיכות הראייה, ייתכן והילד יצטרך להרכיב משקפיים.
  4. ניתוח להסרת קטרקט במידה ויש או ניתוח לתיקון פזילה במידה ויש.

יש לטפל במצב של עין עצלה כמה שיותר מוקדם, שכן אי טיפול בעין עצלה יכול לגרום לירידה משמעותית באיכות הראייה בצורה הדרגתית עד למצב של עיוורון.

כתיבת תגובה