ישנם סוגים שונים של קורסים לקראת לידה, מכאן שהתכנים הנלמדים בקורס משתנים בהתאם לאופי הקורס. קורס הכנה ללידה טוב יכין את שני בני הזוג ללידה, בכך שייתן להם את כל המידע הנחוץ עבורם, כך שבבואם ללדת יוכלו לבחור את מה שהכי נכון להם מתוך שיקול דעת והבנה של המצב, ולא רק "כי כך הצוות הרפואי אמר לי". בקורס איכותי, יובאו לידי המשתתפים החסרונות והיתרונות שבכל הליך רפואי, וכן כלים להתמודד עם לידה אפידורלית, כמו גם כלים להתמודד עם לידה ללא התערבויות ("לידה טבעית"), כלומר לידה ללא אפידורל. הקורס לא יכוון את בני הזוג לסוג אחד של לידה, אלא יביא לידיעת בני הזוג את כל האפשרויות העומדות בפניהם.
מה מלמדים בקורס הכנה ללידה?

קורס הכנה ללידה יסביר לבני הזוג מהם שלבי הלידה השונים ומה קורה בכל שלב, מה קורה בגוף האישה ומה קורה עם העובר, אלו מצבים הם מצבי סיכון בהם יש לפנות ללא דיחוי לייעוץ רפואי, ואלו מצבים הם נורמטיביים ואינם מדאיגים, מה עושים כשלוקחים אפידורל (ויש הרבה מה לעשות!) ואלו תנוחות, נשימות ותנועות כדאי ליישם כשאישה איננה עם אפידורל, מהן ההתערבויות הנפוצות בלידה ומה אפשר לעשות כדי להימנע מהן, מה קורה כשמגיעים למיון יולדות ואיך להתמודד עם כל סיטואציה אפשרית במהלך הלידה. בקורס יכינו את הזוג לתרחישים אפשריים, כשהמטרה המרכזית היא לחזק את ביטחון האישה בעצמה ובגופה וביכולתה לקבל החלטות בזמן אמת, וכן להסביר לבן הזוג את תפקידו החשוב בחדר לידה, כיצד הוא יכול לתרום, לתמוך ולסייע לבת זוגו ללדת בין אם במילים ובין אם במעשים ,כמו תוך מתן עיסוי להקלת כאבי הצירים. האב לעתיד יוכל בקלות להפוך משותף פאסיבי לאקטיבי בלידה. הכנה טובה ללידה יכולה להפוך את כל חווית הלידה לחוויה טובה ומעצימה, בה שני בני הזוג לוקחים חלק פעיל בקבלת התינוק החדש. כמו כן, בניגוד לקורסים של פעם, כיום מקובל (ורצוי) שהקורס יכלול נושאים העוסקים במה שקורה אחרי הלידה: הכנה להנקה, מה קורה בביה"ח לאחר הלידה (תינוקיה, ביות, חיסונים ועוד), טיפול בתינוק בבית – מה התינוק צריך, השינויים בזוגיות בעקבות הלידה, וכן התמודדות עם דיכאון ודכדוך לאחר לידה.
מי בכלל צריך קורס להכנה ללידה?

כל זוג שמעוניין לקחת אחריות על הלידה, ולהיות בעל יכולת קבלת החלטות משל עצמו לצד המלצות הצוות הרפואי, זוגות אשר רוצים להגיע לחדר לידה, ולהבין את השפה בה מדברים איתם ואת האפשרויות השונות שעומדות בפניהם, מומלץ שיעשו קורס. כמו כן, הקורס מאפשר לבני הזוג לעבור את הלידה יחד, כחוויה זוגית, בה בן הזוג איננו רק צופה מהצד, אלא שותף פעיל לגמרי בלידה עצמה. רבים שואלים בשביל מה בכלל צריך קורס כזה, הרי לאורך כל ההיסטוריה נשים ילדו מבלי שעשו קורס הכנה ללידה. תשובתי לכך היא שנכון, כך היה בעבר, וגם היום כל אישה תלד בסופו של דבר, גם אם לא עברה קורס, לבד או יחד עם בן זוגה. עם זאת, אנו לא חיים היום כפי שחיינו בעבר. אז נשים היו נוכחות בלידה ויודעות הרבה על תהליך הלידה עוד לפני בגרותן, והשינויים בתרבות וברפואה המודרנית הביאו לכך שרוב הנשים לא ראו מעולם לידה עד שכרעו ללדת בעצמן, וכן האפשרויות העומדות לפניהן התרבו. מצב זה הביא גם לכך שנשים רבות חשות פחד רב לקראת הלידה, פחד לפני הלא נודע, והקורס בא להפיג את החששות הללו ולהראות כמה תהליך הלידה הוא טבעי ובריא, וכי ביכולתה של כל אישה ללדת כפי רצונה.
מועדי קורס הכנה ללידה
ההמלצה מתי להתחיל קורס כזה תלויה במספר המפגשים בקורס, ותשתנה בין קורס שכולל 3 מפגשים לקורס שכולל 6 מפגשים. בכל מקרה, כדאי לחשב את מועד תחילת הקורס באופן כזה שתסיימו אותו עד שבוע 36 להריון לכל היותר. ישנם זוגות המעדיפים לדחות את הקורס לרגע האחרון, ויש כאלו שמרגישים יותר בנוח ומרגיע אותם לסיימו עוד הרבה לפני. כמובן, שמומלץ לערוך סקר שוק ולבדוק איזה קורס הכי מתאים לכם, ולהירשם בהקדם על מנת להבטיח את מקומכם בקורס בו אתם מעוניינים.
מטרת קורס הכנה ללידה
קורס הכנה ללידה מיועד בעיקר עבור זוגות לקראת לידה ראשונה, שרוצים לקחת אחריות על הלידה שתהיה להם, ולקבל כלים להתמודדות עם סוגי הלידה השונים. יש החושבים כי במידה ואישה יודעת מראש שתגיע ללידה בניתוח קיסרי, אין בקורס צורך. אך לא כך הדבר, משום שגם במקרה זה ישנם דברים רבים שכדאי לזוג לדעת כדי להתכונן לניתוח, בהם החלק של אחרי הלידה כמו התאוששות מניתוח, הכנה להנקה, טיפול בתינוק, תקופת משכב לידה, והשינויים הצפויים להם בחיים הזוגיים. כמו כן, ישנם זוגות לקראת לידה שנייה שיכולים להיתרם רבות מקורס, במידה ולא עשו קורס לקראת הלידה הראשונה, ו/או שהאישה עברה ניתוח קיסרי בלידה הראשונה וכעת מעוניינת בלידה רגילה (VBAC – vaginal birth after caesarean – לנל"ק – לידה נרתיקית לאחר קיסרי). הקורס יהיה מועיל עבור כל אישה ובן זוגה באשר הם, וייתכן שיהיה מועיל פחות עבור אישה שמרגישה כי היא יכולה לעשות את ההכנה בכוחות עצמה, באמצעות קריאה של חומרים בספרות המקצועית או באתרי האינטרנט השונים.
המסגרות בהן אפשר לעבור את הקורס
ניתן לעבור קורס במסגרת פרטית או במסגרת מוסדית (קופת חולים או בית חולים), וישנם קורסים בהיקפים שונים. במסגרת מוסדית, הקורסים הם קבוצתיים ובעלי מספר רב של משתתפים, לעומת קורסים קבוצתיים פרטיים, שבהם יש מספר מצומצם של משתתפים. כאשר לרוב, הקורסים המוסדיים זולים מקורס פרטי, אך יש ביניהם הבדל רב. באופן פרטי ניתן גם לעבור קורס פרטני, כלומר זוג ומדריכה בבית הזוג או בקליניקה של המדריכה. בקורס קבוצתי, הזוג צריך להתחייב לימים ושעות קבועים מראש, בעוד שבקורס הפרטני ניתן לתאם את מועדי המפגשים לנוחיות הזוג עם המדריכה. יתרון נוסף לקורס פרטני הוא האינטימיות, אשר יש זוגות רבית שמרגישים בה יותר בנוח מאשר כחלק מקבוצה.
נכתב ע"י דפנה בריל-גרייבר, מדריכת הכנה ללידה ומנחת קבוצות הורים לגיל הרך.