לפרסום תוכן שיווקי יש ליצור קשר באמצעות מייל [email protected]

תולעים אצל תינוקות וילדים

תולעים הן סוג של טפיל במערכת העיכול. מדובר בזיהום שנפוץ מאוד אצל תינוקות וילדים, אך גם מבוגרים עלולים לסבול מתולעים. חשוב לציין שאין קשר למצב רפואי אחר או מצב של היגיינה נמוכה, או מאיפה הילדים בעולם – התולעים נפוצות בכל רחבי הגלובוס, אצל כלל האוכלוסייה. השכיחות הגבוהה לתולעים היא כאמור אצל ילדים קטנים.

התולעים הנפוצות ביותר הן תולעי מחט, שנראות כמו חוט ארוך דק ולבן. האורך של התולעת הוא בין 2 ל-10 מ"מ. כל תולעת מטילה כאלפי ביצים ומתה מיד לאחר מכן. ביצי התולעת עמידות לפרק זמן ארוך ויכולות להימצא כמעט על כל משטח מסביבנו.

 

איך תולעים מגיעות למעי?

כמו בכל מחלה מדבקת בגן, גם התולעים עוברות בין ילד לילד. מכיוון שהביצים מתקיימות על כל משטח מחוץ לגוף, הן נמצאות אף מתחת לציפורניים שלנו. הן נודדות למעי הגס ושם הן נמצאות כחודש ימים. לאחר מכן הן עושות את דרכן לפי הטבעת, שם הן מטילות את הביצים, אותן לא ניתן לראות בעין רגילה. מספיק שילד אחד לא ישטוף את ידיו ביציאה מהשירותים, יילך לשחק במשחק אחד וילד אחר יגע באותו המשחק לאחריו, הביצים יעברו ביניהם כמו כל טפיל אחר. לכן מאוד קשה למנוע את ההידבקות הזו, אבל חשוב ללמד את הילדים על היגיינה וגם לוודא שהם שוטפים את הידיים טוב טוב במהלך היום. מצד ההורים יש לחנך להיגיינה ולגזוז ציפורניים באופן קבוע, גם בכפות הרגליים.

 

איך נדע שהילד שלנו נדבק בתולעים?

תופעות הלוואי של הימצאות תולעים הן כאבי בטן, אי נוחות, וגרד באזור פי הטבעת. אצל ילדות התולעים אף נודדות לאזור הפות, מה שגורם לצריבה וגירוד במקום. לרוב, התולעים יוצאות בלילה ונודדות מהמעי לאזור פי-הטבעת, מה שיקשה על הילד להירדם וילווה באי נוחות בשינה. הסיבה ששמים לב לתופעה בלילה בעיקר היא בגלל שזה הזמן בו התולעים מטילות את הביצים, והן עושות זאת באזור פי הטבעת. כמו כן, לרוב, במשך היום הילדים עסוקים ודעתם מוסחת והם אינם שמים לב לגירוד או לאי הנוחות המתלווה לתופעה. לא כל ילד שנדבק בתולעים יתלונן על גרד והתחושה היא יותר מגרדת ושורפת אצל בנות מאשר אצל בנים.

 

למנוע הידבקות בתולעים

מניעת תולעים ע"י היגיינה
מניעת תולעים ע"י היגיינה

כאמור, מאוד קשה למנוע הידבקות בתולעים, בעיקר אם הילד נמצא במסגרת עם עוד ילדים שמדביקים זה את זה בכל מיני טפילים ומחלות. חשוב לשמור על היגיינה אישית מבחינת שטיפת ידיים וגזיזת ציפורניים, בעיקר לאחר ביקור בשירותים ולפני האוכל. חשוב להקפיד שהשירותים במעון ובבית יהיו נקיים. אם הילד נגוע בתולעים, יש להקפיד לכבס היטב את הבגדים שהוא לובש לאחר פעם אחת, וכן את הסדינים שבמיטה ולהחליפם באופן יום יומי עד שחולפת התופעה לגמרי. הילדים הכי חשופים לתולעים, אך גם אנשים מבוגרים שעובדים במערכת החינוך ובאים איתם במגע יומיומי או אנשים שנמצאים במערכת הבריאות, הינם בסכנת הידבקות בתולעים.

 

מה עושים כאשר יש לילד תולעים?

כאשר הילד מתלונן על גרד בפי הטבעת יש להשכיבו במיטה על הגב. את התולעים ניתן לראות עם פנס מכוון לאזור פי הטבעת. אתם צפויים לראות מן חוטים לבנים דקיקים שזזים באזור. אפשר לעשות בדיקת צואה ולראות אם יש תולעים זזות בצואה. אותו הדבר עושים עם ילדות – ניתן להוציא את התולעת בעדינות מירבית עם מקל אוזניים, אך ורק בקצה של המקל בקצה הפות או פי הטבעת, בשום פנים ואופן לא להחדירו פנימה. ברגע שזוהו תולעים, גם אם הילד מתגרד וכואב ולא רגוע ולא ראיתם אותם ממש, גשו לרופא להיבדק.

 

טיפול בהופעת תולעים

הטיפול הרפואי הרווח כיום הוא מתן תרופת ורמוקס למי שסובל מתולעים. יש לחזור על הטיפול כעבור שבוע, על מנת לוודא את השמדת התולעים והביצים שלא מתו בטיפול הראשון. רצוי שכל בני הבית ייטלו את התרופה, על מנת למנוע הידבקות. נטילת התרופה לא תמנע הידבקות מחדש ברגע שהילד יחזור למעון או יבוא במגע עם ביצים או תולעים בשנית. ישנן גם תרופות טבעיות לטיפול בתולעים. ישנם מספר צמחי מרפא העוזרים במקרה זה וכדאי להיוועץ בבית מרקחת טבעי. כמו כן, ממליצים ברפואה הטבעית לצרוך מזון שימנע את התולעים מההתחלה כמו שום, גזר, בצל ואף זנגביל.

 ניפוץ מיתוסים בנושא

  1. אכילת מאכלים מתוקים וממתקים לא גורמת לתולעים.
  2. רזון של ילד או אי יכולת עיכול של מזון, אינה קשורה להימצאות תולעים במעי.
  3. יש הסבורים ששן שום מקולפת בפי הטבעת של הפעוט תעזור. מדובר בתרופה לא מוכחת, אך ודאי שלא נעימה בלשון המעטה!
  4. כל אדם יכול להידבק בתולעים ואין קשר במדינה בה הוא חי, במעמד שלו ובהרגלי ההיגיינה הנהוגים אצלו בבית.

כתיבת תגובה